Jak stworzyć i zaaranżować kuchnię w domu jednorodzinnym?

Funkcjonalny układ wnętrza to podstawa
Wybór materiałów do wykończenia kuchni
Rozmieszczenie poszczególnych elementów i mebli
Wybór dodatków oraz dekoracji
Ile kosztuje profesjonalny projekt kuchni?
Kuchnia powinna być przede wszystkim funkcjonalna. Prawidłowe rozmieszczenie poszczególnych elementów sprawi, że codzienne gotowanie stanie się dużo prostsze oraz zajmie mniej czasu. Z kolei dobór właściwych elementów wykończenia pozwoli ograniczyć czas potrzebny na sprzątanie kuchni. Dlatego też, aranżując kuchnię w domu jednorodzinnym, w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę właśnie na funkcjonalność, a dopiero później na estetykę.
Dużym plusem jest to, że analizując gotowy projekt domu możemy sprawdzić, jaki był zamysł projektanta, jeśli chodzi o rozmieszczenie kluczowych elementów wnętrza: kuchenki, zlewu, mebli, lodówki, zmywarki, ewentualnie stołu z krzesłami. W dużej mierze zależy to nie tylko od kubatury i powierzchni wnętrza, ale również od projektu instalacji elektrycznej oraz wodno-kanalizacyjnej. Elementy, takie jak zlew czy zmywarka muszą być ustawione w miejscu z punktem hydraulicznym. Na podstawie gotowego projektu domu łatwiej będzie rozplanować wnętrze kuchni z wyprzedzeniem.
Aranżowanie kuchni zaczyna się od wyboru materiałów wykończeniowych. Chodzi głównie o płytki podłogowe oraz ścienne. Do małych i ciasnych kuchni zaleca się jasne odcienie i lśniące powierzchnie, które pozwolą optycznie powiększyć wnętrze. Płytki umieszczane bezpośrednio za kuchenką oraz zlewem powinny być gładkie, co znacznie ułatwi ich czyszczenie. Nie ma potrzeby oklejania płytkami wszystkich ścian w kuchni. Ściany oddalone od zlewu i kuchenki, a także od blatu, na którym będą przygotowywane posiłki mogą być pomalowane farbą o podwyższonej odporności na wilgoć. Płytki układa się zazwyczaj na ścianie, przy której ustawione będą szafki kuchenne, kuchenka i zlew.
Po wyborze materiałów wykończeniowych i wiodącej kolorystyki kuchni można przejść do wyboru mebli oraz elementów wyposażenia. W pierwszej kolejności zastanów się, czy chcesz wybrać opcję elementów w zabudowie (np. lodówka czy zmywarka). Ma to wpływ w kontekście rozmieszczania i wyboru pozostałych elementów. Trzeba bowiem pamiętać, że meble i elementy wyposażenia kuchni występują standardowych szerokościach. Należy zatem sprawdzić wymiary kuchni, a następnie dobierać elementy w taki sposób, aby wypełnić całą przestrzeń od ściany do ściany. Zamawiając meble w markecie lub sklepie budowlanym często możemy liczyć na pomoc pracownika, który przygotuje wizualizacje kuchni i pomoże skompletować poszczególne elementy. Kolorystyka blatów, frontów, jak i elementów wyposażenia powinna być spójna z kolorystyką wnętrza.
Na koniec pozostaje nam jeszcze wybór dekoracji, w tym również oświetlenia. Pamiętajmy, że kuchnia ma być przede wszystkim funkcjonalna, a zatem nie ma sensu sięgania po wiele ozdób i dekoracji, ponieważ znacznie utrudni to sprzątanie. Ewentualne dodatki powinny odznaczać się gładką powierzchnią, z której łatwo usuniemy tłuszcz oraz inne zabrudzenia. Dodatki mają jedynie zwieńczyć charakter kuchni i podkreślić jej klimat. Dobrze sprawdzą się praktyczne półki oferujące dodatkowe miejsce na akcesoria, wiklinowe kosze czy doniczki, w których można zasadzić zioła. Przyda się także organizer, w którym będziemy mogli ustawić pojemniczki z przyprawami oraz innymi produktami.
Funkcjonalną, a zarazem ładną kuchnię najłatwiej będzie uzyskać z pomocą projektanta wnętrz, który może przygotować profesjonalny projekt. Ceny takiej usługi zależeć będą od rodzaju projektu. Najtańszy jest projekt koncepcyjny, który obejmuje wizualizację gotowego wnętrza z uwzględnieniem rozkładu elementów wyposażenia oraz kolorystyki podłóg, ścian i mebli. Droższy jest projekt wykonawczy, w którym projektant odpowiada za wybór poszczególnych materiałów, mebli oraz elementów wyposażenia. Dodatkowo płatna może być usługa, w ramach której projektant będzie czuwał nad pracami wykończeniowymi, aby uzyskać stuprocentową pewność, że gotowe wnętrze będzie zgodne z oczekiwaniami inwestora.
Za projekty koncepcyjne trzeba zapłacić od 100 do 150 zł za metr kwadratowy. Wiele zależy oczywiście od renomy projektanta. Więcej zapłacimy w przypadku doświadczonego architekta, a mniej w przypadku projektanta, który dopiero buduje swoją pozycję na rynku. Za projekt wykonawczy trzeba natomiast liczyć od 150 do nawet 300 zł za metr kwadratowy. Resumując, stworzenie projektu kuchni o powierzchni 8 m2, to wydatek rzędu 800 – 2400 zł. Zaletą tego wydatku jest możliwość wyeliminowania błędów aranżacyjnych, które uczyniłyby kuchnię mało funkcjonalną.